14 Ağustos 2009 Cuma

İtalya Seyahatnamesi: Bölüm 2 / Venedik 1




Marco Polo havaalanına iner inmez sıcak hava yanagimi yaladi. Bavulumuzu alip otobüse yerlestigimizde, gozumun onune Venedik'le ilgili kafama kazinan kareleri canlandirmaya calistim. Gecen sefer Venedik Festivali'ne denk gelmistim. Tam bir tiyatro sahnesiydi Venedik. Maskeler, turist kafilelerini goz ucuyla izliyor, kendilerine cekmek icin binbir turlu cilveyle isildiyorlar. Koprunun uzerinde bir ressam, manzarayi resmediyor. Hatta o anı fotoraflamis, yarismaya bile yollamistim. Oldukca basariliydi o zamanin gozuyle...
İlk gordugum ilginc seyin Venedik'in
batişini simgeleyen ve yardim cagiran el heykeli olacagini dusunurken
(gecen sefer oyleydi) karsima korsaniyla beraber orijinal bir kalyon cikti. İlgic iste, dedigim gibi her sey bir oyun sahnesini andiriyor Venedik'te. Gercek olmayan bir toprak parcasi uzerinde gercek otesi bir guzellik. İşte Venedik...

İtalya'nın 19 bölgesinden biri olan Venetto bölgesinin başkenti bu sehir aslinda hic yoktu. Yoktan var edilen bir sehir varsa o da iste burasıdır. Denizin uzerine 500 milyon meşe ağacıyla insa edilen Venedik'te yol yerine kanallar, araba yerine de tekneler kullaniliyor. Fare en sevdikleri canli. Ne de olsa akraba olmuslar artik. Yani belirli bir acidan bakildiginda sirin bile gorunebiliyorlar aslinda :)

Anakara tarafinda yetistirilen tek urun mısır, o da yemek icin degil Goodyear'in lastiklerinde kullanildigi icin. İlginc gelmisti bana. Mısırdan lastik.

Sehrin iki ana merkez noktasi var. Biri San Marco Meydanı... Mahserin 4 atlisi burada (Constantinapolis'ten gelmis bunlar). Bu muhtesem guzel meydanda ben oradayken Leonard Cohen konseri icin hazirliklar vardi. O tarihte Venedik'te olup, bu atmosferde Cohen keyfi yasamak ayri bir keyif olurdu herhalde.

Diger bir merkez ise Rialto Köprüsü. İtalya'da dukkanlardan olusan 2 kopruden biri bu kopru. (digeri Floransa'da. Turkiye'de de bir tane var.) Kopru kendi masraflarini karsilasin diye onerilen bir proje uzerine kopru dukkanli yapilmis. Koprunun cevresi enfes restoranlarla dolu. Ozellikle bir tanesinde Spagetti alla Vangole (Kum istiridyeli)'yi denemenizi tavsiye ederim.

Venedik devam edecek...




1 yorum:

Sibelbek dedi ki...

şu korsanlı kalyonu görmek isterdim :)