22 Nisan 2010 Perşembe

DÜNYA GÜNÜ!


Bugün, sevgiyle kök saldığım, tutkuyla bağlandığım sevgili dünyamın günü. Ağacına çiçegine rüzgarına denizine güneşine kurbağasına baykuşuna karıncasına leyleğine çimenine bulutuna gecesine gündüzüne yazına sonbaharına hayranlıkla izleyedaldığım, şırıldayan derelerini, cıvıldayan kuşlarını, şiddetli yagmurunu dinleyedurduğum dünyam... bize kucak açtın, kollarını sevgiyle doladın... korudun, kolladın, evimizde hissettirdin... betonermeden toprağına attığım ilk adımla yüzümü güldürdün, camekandan çıkardığım ciğerlerimi temiz havayla doldurdun. bir gün buralardan gittiğimde seni özleyeceğim. sevgiyle kal... 



Kısaca Dünya Günü: 22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak, karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir Dünya Günü düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
John McConnell’in ilk önerdiği Dünya Günü kutlamaları için tarih ise ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart olmuştur. Daha sonra ise, çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile 22 Nisan 1970 tarihinde ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara 20 milyon kişi katılmış, birçok konferanslar ve sempozyumlar düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

4 yorum:

Sibelbek dedi ki...

ben dünyada yaşamıyor muyum yahu? niye bu günden hiç haberim olmamış?!!!

Deniz dedi ki...

ilk paragraf içimi umut doldurdu...

( Ama az önce diyordum ki , uleyn her şeyin de gününü yaptılar, hafta içi günü diye bir gün olur yakında diye :)))

Gelincik dedi ki...

evet ama var mı dunyadan otesi :)))

Ufuk Duru dedi ki...

Oysa ki ayın hergün günü var...