6 Ocak 2010 Çarşamba

Şimdi yoganın tam zamanı!

Beden-ruh ve zihin anlamında kendimizle butunlesmenin bir yolu olarak, yasamima uzun zamandir davet etmeye calistigim ama bir nedenle hep öteledigim yogaya bu kez actim kapilarimi. aksam cihangir yogada ilk dersime girecegim. vücudumu calistirmayi ve fiziksel olarak zorlamayi sevdigim icin spor yapmadigim her donem benim icin harcanmis zamandir. boyle donemlerde kendimi gidisata birakilmis hissederim... o yuzden hayatimin her yasinda az ya da cok bi miktar spor yapmayi istiyorum... ne olursa, trekking, bisiklet, tenis, bazen yalnızca yuruyus... Bir de yılın bu zamanları sakin ve indoor sporlar icin cok uygun. Usumeden, guzel bir muzik esliginde uyuyan kaslarin bir bir uyandigini hissederek... 
Kısaca yoga nedir?

Sanskritçede yoga kelimesi pek çok anlama gelir; "kontrol etmek" veya "birleştirmek" anlamına gelen Sanskrit "yuj" kelimesinden türemiştir. "Kavuşma", "bir araya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" olarak çevrilebilir. Birlikten kasıt, beden, ruh ve zihnin birliğidir. Yoganın dört klasik çeşidi vardır: Karma Yoga (doğru eylemler), Bhakti Yoga (sadakat), Raja Yoga (meditasyon) ve Jnana Yoga (aydınlanma)... Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini denir.
"Yoga bilimi ve çalışmaları ruhun maddi evrenden ruhi evrene geçmesini sağlayan dönüş biletidir." Var mı başka yola çıkan?

5 yorum:

Tibetin annesi dedi ki...

şimdilik eşlik etmem zor görünüyor ama benim de planlarımda var yoga. sen bir başla bakalım, zaman yanına kimleri katacak :)

nuriye dedi ki...

Hayatının her döneminde sporla ilgili birşeyler yapma ihtiyacı duyman çok güzel, yoga da bunların içinde en güzellerinden biri Beste'cim. Hayırlı olsun, iyi gelsin inşallah:)

Gelincik dedi ki...

Tesekkur ederim. Bi baslayalim bakalim. Birlikte devam ederiz belki kimbilir... Cok da guzel olur :)

Deniz dedi ki...

hadi bakalım yogican :-)

Ya bloguna şimdi girdim de,(mailden bakıyordum)) ne kadar şık olmuş üst taraf, eline sağlık

Gelincik dedi ki...

Tenk yuuuuuuu sis...